RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Dva konkursa za organske proizvođače

Sanda Mileusnić | 29. jul 2019. | 13:23 | Poljoprivreda

Dva konkursa za organske proizvođače

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu raspisao je dva konkursa za dodelu bespovratnih sredstava organskim proizvođačima, sufinansiranje troškova nabavke mašina i opreme za organsku proizvodnju  i sufinansiranje troškova kontrole i sertifikacije organske proizvodnje.

Bespovratna sredstva u iznosu od 8.172.000 dinara opredeljena su za nabavku mašina i opreme sa ciljem unapređenja organske proizvodnje u Vojvodini, a maksimalni iznos koji se može dobiti po jednoj prijavi je 700.000 dinara. Za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje moguće je dobiti do jednog miliona, a oba konkurska otvorena su do 1.novembra, odnosno do utroška sredstva, navodi se u tekstu konkursa. Sredstva opredeljena za ovaj vid poljoprivredne proizvodnje značajna su, ali i dalje nedovoljna, saglasna je Snježana Mitrović iz Sektora za održivi razvoj.

Da bi se neki proizvod našao na tržištu i deklarisao kao organski, on mora proći proces kontrole i sertifikacije, obajašnjava Nenad Novaković, direktor sertifikacione kuće. Prelazni rok između konvencionalne i organske proizvodnje traje od dve do tri godine, u zavisnosti od vrste kulture, a upravo  zbog  obaveze vođenja dokumentacije i relativno komplikovanog procesa, nemamo veliki broj organskih proizvođača, objašnjava sagovornik.

U Subotici je nedavno  formirana prva organska zadruga , Panonija Organika.

Ostale vesti iz ove kategorije