RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Sušenje voća – posao u koji vredi uložiti

Sanda Mileusnić | 7. avgust 2019. | 13:51 | Poljoprivreda

Sušenje voća – posao u koji vredi uložiti

Pre četiri godine, naš sugrađanin, Miša Olajoš Nađ, došao je na ideju na pokrene sopstveni biznis – solarno sušenje voća i povrća. U pogonu se tokom cele godine suše šljive, višnje, jabuke i paradajz, a uprkos tome što su ulaganja velika, posao je dugoročno isplativ.

Pogon za solarno sušenje voća i povrća, Letro, na Kelebiji, jedini je takve vrste u Subotici. Nakon značajnih ulaganja, sertifikata Poljoprivrednog fakulteta i pomoći iskusnijeg proizvođača iz Osečine, proizvodnja je počela, a sve je, ističe vlasnik Miša Olajoš Nađ, urađeno prema HACCP standardima.

Voće i povrće koje suši, kupuje od lokalnih proizvođača, a najviše mu ,kažu, idu šljive od kojih radi isključivo sortu Stenlej. U ponudi ima i čips od jabuke, omiljen među mališanima, i  mlevenu jabuku, koja može da se stavlja u čaj ili kolače. Ovakavim načinom obrade, u voću se čuvaju svi korisni sastojci.

Već prve godine, imao je dobru ponudu za strano tržište, ali zbog manjih kapaciteta proizvodnje, još uvek ne može da se probije i proširi posao. Ipak, sušenje voća je, kako kaže, isplativo, pa se već nakon četiri godine uloženo polako vraća.

Iako radi sam, Miša kaže da je zadovoljan, jer za razliku od mnogih drugih mladih, on je uspeo da započne svoj posao. Pomoć države bi, kaže,  bila dobrodošla, jer bi tada mogao još nekog da zaposli. Njegov plan je da proizvodnju proširi i na sušenu cveklu.

Ostale vesti iz ove kategorije