RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Paradajz skuplji ove godine

Sanda Mileusnić | 12. avgust 2019. | 13:37 | Poljoprivreda

Paradajz skuplji ove godine

Rod paradajza ove godine je desetkovan, branje kasni dve do tri nedelje, prinos je manji, a sve to utiče i na cenu koja je za 15 do 20 odsto viša u odnosu na prethodnu godinu.

Već  petnaestu godinu, porodica Stantić iz Tavankuta uzgaja paradajz. Na površini od sedam jutara sade pretežno  sorte za preradu, šljivar i jabučar, a koriste isključivo stajsko đubrivo. Upotreba hemijske zaštite kod njih je svedena na miminum, što dovodi do boljeg kvaliteta, ali uz nešto manji prinos, objašnjava Petar Stantić. Ove godine paradajz se još uvek zeleni, ploda je manje, a berba će umesto krajem jula početi oko 20. avgusta.

Manje površina pod paradajzom zbog dugodišnjeg stagniranja cene, slabiji prinos i kasnije dozrevanje uticali su da ovaj neizostavan sastojak letnjih salata, poskupi.

Svakodnevnim obilaskom, kontrolom i preventivnom zaštitom, gazdinstvo Stantića uspelo je da zaštiti svoj plod od raznih obolenja. Međutim, najveći problem za većinu proizvođača paradajza  već duži niz godina su virusi, napominje Hajnalka Bognar Pastor, stručni saradnik za zaštitu bilja.

Poljoprivredna stručna služba na terenu prati razvoj bolesti i štetočina, a ove godine u paradajzu su primećeni tripsi, plemenjača, kojoj je pogodovalo vlažno vreme, alternaria i pamukova sovica.

Ostale vesti iz ove kategorije