RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Žetva kukuruza prilika za poljoprivrednike

Sanda Mileusnić | 28. avgust 2019. | 13:08 | Poljoprivreda

Žetva kukuruza prilika za poljoprivrednike

Poljoprivredna stručna služba Subotica organizovala je Dan polja kukuruza, soje i suncokreta na oglednom polju u Mikićevu. Žetva jarih kultura je počela, a prema prvim procenama ovogodišnji rod kukuruza u našem ataru iznosiće oko  osam tona po hektaru, dok se očekuje da će prosečni prinos suncokreta biti oko tri tone. Prognoze za soju su oko dve i po  tone.

Subotički ratar Ivan Vojnić, ovog proleća kukuruz je zasejao na deset hektara, a suncokret na dvanaest. Prema njegovim rečima, izgled useva obećava, te očekuje malo viši prinos u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, brine ga cena.

U odnosu na prošlogodišnji rod kukuruza, koji je iznosio u proseku deset tona, ove godine možemo očekivati nešto slabije rezultate od oko osam tona po hektaru, što je ipak dobar prinos,  kada se uzmu u obzir vremenski uslovi.

Žetva suncokreta je u toku, a očekuje se da će biti gotova za oko nedelju dana, sa prosečnim prinosom od oko tri tone. Površine pod ovom kulturom ove godine su smanjene, pa će ratari požnjeti 7000 hektara.

Avgustovske vrućine soja je slabije podnela , te će se vremenske prilike kod nje najviše odraziti na prinos. Ipak, trebalo bi da premaši dve i po tone po hektaru.

U subotičkom ataru kukuruz je tradicionalno bio najzastupljeniji, sa oko 36.000 hektara, te je njegova žetva, nakon nešto slabijih rezultata uljane repice i strnina, prilika za poljoprivrednike da ostvare profit i akumuliraju sredstva za novu proizvodnju.

Ostale vesti iz ove kategorije