RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

U Subotici strnjika gorela na oko 20 parcela, počinioci nepoznati

Sanda Mileusnić | 6. novembar 2019. | 15:19 | Poljoprivreda

U Subotici strnjika gorela na oko 20 parcela, počinioci nepoznati

Spaljivanje žetvenih ostataka nakon skidanja useva zabranjeno je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, kao i gradskom Odlukom o zaštiti useva i zasada i poljoprivrednog zemljišta.  Dok se većina subotičkih poljoprivrednika pridržava ovog pravila, na oko 20 parcela zabeleženo je spaljivanje strnjike, a počinioci nisu pronađeni.

Kako bi lakše otkrili površine koje gore, Ministarstvo poljoprivrede je ove godine sklopilo ugovor sa Institutom Biosens iz Novog Sada, koji putem satelita detektuje površine u državnoj svojini na teritoriji Vojvodine na kojima se spaljuju žetveni ostaci. Podaci o brojevima parcela na kojima je zabeleženo paljenje, dostavljeni su i lokalnoj samoupravi.

Na teritoriji Subotice evidentirano je dvadesetak parcela na kojima je strnjika gorela, ukupne površine oko 50 hektara, a one su uglavnom u privatnom vlasništvu i ne nalaze se u blizini većih saobraćajnica.

Iako je ove godine zabeležen određeni pad kada je paljenje žetvenih ostataka u pitanju, na šta su uticale i brojne edukacije koje je organizovao Štab za krizne situacije, ovakvi požari na otvorenom, osim što idu na štetu poljoprivrednicima, predstavljaju i veliku opasnost po bezbednost.

Prošle godine je na teritoriji Vojvodine strnjište zapaljeno na površini od 500 hektara, a podaci za ovu godinu uskoro će biti poznati, najavljuje ministar poljoprivrede. Prema preliminarnim podacima za oktobar, najgore je bilo u srednjem Banatu i Sremu.

Za paljenje ostataka useva, gradskom Odlukom o poljoprivrednom zemljištu propisana je  novčana kazna za fizička lica koja se kreće od 5.000 do 75.000 dinara.

Ostale vesti iz ove kategorije