RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Politika

HDF: Ne odustajemo od vraćanja hrvatske zajednice u strukture odlučivanja u gradu

Redakcija TV Subotica | 23. jun 2020. | 08:33 | Politika

HDF: Ne odustajemo od vraćanja hrvatske zajednice u strukture odlučivanja u gradu

Na izborima za Skupštinu grada Subotice, Hrvatski demokratski forum je osvojio poverenje više od 730 birača, odnosno oko 1,26 odsto od ukupnog broja građana izašlih na birališta, što nije bilo dovoljno da predstavnici ove liste uđu u lokalni parlament.

Kako se navodi u saopštenju Hrvatskog demokratskog foruma, ovo je grupa građana formirana neposredno pred izbore, a koja je u izbornoj trci učestvovala sa političkim strankama i pokretima od kojih su većina politički akteri već 30 godina. Iako je na izborima nastupio kao grupa građana nacionalne manjine, HDF se ravnopravno takmičio za izborni cenzus od tri odsto. Da je HDF registrovan kao politička stranka hrvatske nacionalne manjine, zakonom predviđeni izborni prag bi im omogućio ulazak u Skupštinu, ili bi bili veoma blizu tome, dodaje se u saopštenju. HDF se zahvaljuje građanima koji su im dali poverenje, a osvojeni broj glasova za ovu grupu građana predstavlja zalog i obavezu da ne odustanu od nastojanja da hrvatsku zajednicu posle godina propuštenih prilika ponovo vrate u strukture odlučivanja u gradu. U HDF-u smatraju neuspehom  što, kako kažu,  ni u iduće četiri godine hrvatska zajednica neće imati svoje predstavnike u Skupštini grada, kao ni u pokrajinskom i republičkom parlamentu, te i dalje neće biti u prilici da direktno utiče na procese donošenja odluka.

Predstojeći period HDF će iskoristiti za organizaciono osnaživanje, a prvi sledeći test biće izbori za Hrvatsko nacionalno veće, zaključuje se u saopštenju HDF-a.

Ostale vesti iz ove kategorije