RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Preskakanje vatre u Maloj Bosni

Aleksandra Orlić | 25. jun 2020. | 12:22 | Društvo

Preskakanje vatre u Maloj Bosni

U okviru obeležavanja Dana Dužijance, jednog od četiri nacionalna praznika bunjevačke zajednice, na dan Svetog Ivana Cvitnjaka, u Maloj Bosni organizovano je tradicionalno preskakanje vatre. Kako kažu organizatori, taj običaj se održava kako bi se oterale nesreća i bolest, kao i da bi se mladi zabavili i naučili nešto novo iz svoje tradicije.

Vatra na Svetog Ivana Cvitnjaka se pali kako bi žito bujalo i žetva bila uspešna, kao simbol zaštite polja od udara groma i od požara. Običaj je i da se kada vatra izgori, žar razgrće rukama i nogama čime se predanje kaže, radnici u polju čuvaju od žuljeva i drugih zdravstvenih problema. U oživljavanju ovog starog običaja i neizostavnom pletenju venaca, i ove godine učestvovali su članovi kulturno-umetničkih društava  „Bratstvo“  i „Aleksandrovo“, bunjevačka udruženja, kao i  mnogi građani.

Udruženje građana „Bunjevačka vila” iz Male Bosne, po jubilarni put na ova način obeležava Dan Ivana Cvitnjaka, a učesnika je kažu svake godine sve više.

Grad Subotica je i ove godine podržao održavanje ove manifestacije, kao što podržava i sva druga dešavanja koja za cilj imaju očuvanje tradicije, istakla je Zagorka Panić, gradska menadžerka.

Preskakanje vatre predstavlja jednu od brojnih manifestacija koje se održavaju u sklopu obeležavanja jednog od najznačajnijeg bunjevačkog praznika, Dana Dužijance, čija će se centralna održati 14. avgusta.

Ostale vesti iz ove kategorije