RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Subotički ogranak SKOR-a obeležio jubilej

Aleksandra Orlić | 1. jul 2020. | 12:11 | Kultura

Subotički ogranak SKOR-a obeležio jubilej

Dve decenije rada i postojanja Saveza književnika u otadžbini i rasejanju (SKOR) u Srbiji, sinoć je prigodnim programom obeleženo i u našem gradu. U svečanoj sali Otvorenog univerziteta, tom prilikom uručena su brojne nagrade i zahvalnice istaknutim članovima, pesnicima i saradnicima.

Svečanost kojom je obeležen najznačajniji datum u kalendaru Saveza književnika u otadžbini i rasejanju, protekao je u znaku „zahvalnosti“, onima koji su doprineli njegovom rastu i razvoju proteklih godina. Prvi deo programa odnosio se na dodelu priznanja i predstavljanja učesnika sa nedavno održanog prvog Festivala subotičke književnosti pod nazivom „Suboticijada“, a potom su i uručene nagrade i zahvalnice koje je dodelilo predstavništvo Saveza, kao i u ime subotičkog organka SKOR-a. Među najistaknutijima, našao se pisac Ratko Rale Belić, poznatiji kao rodonačelnik dvostrukog akrostiha, koji je ovom prilikom dobio „Treće slovo Subotice“ na pomenutom Festivalu, zatim zlatnu povelju SKOR-a i priznanje počasnog predsednika subotičkog organka.

Koliki je značaj postojanja SKOR-a u našem gradu, koji stvaraocima daje priliku da se okupe i razmene mišljenja i ideje, istakao je poznati subotički pesnik i član SKOR-a, Ilija Sanski Klepić, koji je ovogodišnji dobitnik „Drugog slova Subotice“ na „Suboticijadi“.

Subotički ogranak je najmlađi u našoj zemlji. Postoji od novembra prošle godine i trenutno okuplja desetak aktivnih članova. Na njihovim književnim večerima i dešavanjima koje organizuju, mogu se videti brojni ljubitelji pisane reči,  umetnosti, kulture i poezije uopšte.

Sаvеz knjižеvnikа u оtаdžbini i rаsејаnju оsnоvаn је sа cilјеm оkuplјаnjа knjižеvnih stvаrаlаcа mа gdе bili, živеli i rаdili, u cilju pоdsticаnjа nа nеgоvаnjе, rаzviјаnjе i usаvršаvаnjе јеzikа, kulturе i živе rеči srpskоg nаrоdа. Okuplја оkо 400 člаnоvа i priјаtеlја, оrgаnizоvаnih u оkviru mаtičnе оrgаnizаciје u Nоvоm Sаdu i оgrаnаkа u Bеоgrаdu, Vrаnju, Nišu, Smеdеrеvu, Lеskоvcu, Pаrаćinu, kao i u našem gradu.

Ostale vesti iz ove kategorije