RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

„Kuku Todore“ - nova pozorišna premijera u subotu pred publikom

Aleksandra Orlić | 2. jul 2020. | 11:36 | Kultura

 „Kuku Todore“ - nova pozorišna premijera u subotu pred publikom

Četvrta premijera u aktuelnoj sezoni Dečjeg pozorišta, pod nazivom „Kuku Todore”, biće izvedena u subotu, 4. jula, u Parku Rajhl Ferenca, s početkom u 18 časova. Ova porodična predstava koja je namenjena svim generacijama iznad šest godina, prati priču jednog nesvakidašnjeg dana seoskog lole Todora, koji bez razmišljanja o posledicama zbija šale na svačiji račun, pa čak i na konto policajca, doktora i popa.

Većina država u Evropi ima svoju verziju „Kuku Todora“, čiji lik se u našoj zemlji po prvi put pojavljuje davne 1914. godine. Njega „oživljava“ prvi srpski lutkar i glumac Ilija Božić, koji je sa svojom šatrom putovao po seoskim proslavama i vašarima i pred zatečenim narodom izvodio predstavu. Po uzoru na ovaj projekat, subotički glumac Stefan Ostojić u saradnji sa profesoricom Amelom Vučenović,  stvara novog Todora.

Lutkarska monodrama „Kuku Todore“ obiluje muzikom, plesom, mađioničarskim trikovima i interakcijama sa publikom. Cilj joj je da zabavi gledaoce, kao i da između redova ukazuje na aktuelne probleme u društvu.

Stefanova ideja bila je da ovog leta sa Todorom na biciklu i šatrom na leđima, putuje po gradovima i selima širom Vojvodine. Međutim, zbog aktuelne epidemiološke situacije, njih dvojica će svoje avanture još neko vreme deliti samo sa Subotičanima. Mnogi entuzijastični projekti Dečjeg pozorišta, koji su bili planirani za ovu sezonu, ostaju neizvesni do daljeg.

Premijernom izvođenju predstave „Kuku Todore“, iz bezbednosnih razloga moći će da prisustvuje samo 50 gledalaca. Klupe će biti raspoređene na preporučenoj udaljenosti, a iz Dečjeg pozorišta apeluju na sugrađane da dođu sa maskama.

Ostale vesti iz ove kategorije