RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

I ove godine trpeza Bunjevaca prikazana na festivalu

Aleksandra Orlić | 23. septembar 2020. | 11:09 | Društvo

I ove godine trpeza Bunjevaca prikazana na festivalu

Fanci, štrudle sa makom i orasima i prisnac, samo su neki od specijaliteta u kojima su mogli da uživaju posetioci 15. Etno festivala bunjevačkih nacionalnih ila, koji je protekle subote održan u Bajmoku, u okviru manifestacije „Dani bunjevačke kulture“. Pored Bunjevaca, svake godine učestvuju i druge nacionalne zajednice sa svojim izvornim jelima, pa su se tako mogla probati i ona spravljena veštim rukama rumunskih, nemačkih i mađarskih domaćica, ali i domaćina.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, iako jubilarni, Festival je održan u manjem obimu. Tradicionalna jela se nisu kuvala na licu mesta, već su predstavljeni gotovi proizvodi, a program je upotpunjen štandovima na kojima su bili izloženi stari alati i rukotvorine, kao i neki od starih zanata.

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta, Suzana Kujundžić Ostojić, zahvalila se organizatorima što su i u ovim okolnostima održali kontinuitet i na primeren način obeležili godišnjicu.

Svim učesnicima, kao i višegodišnjim saradnicima, Bunjevački kulturni centar Bajmok je ovom prilikom uručio plakete zahvalnosti za dugu i uspešnu saradnju.

Ostale vesti iz ove kategorije