RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Turizam

Od danas obavezna prijava gostiju preko eTurista

Redakcija TV Subotica | 1. oktobar 2020. | 10:46 | Turizam

Od danas obavezna prijava gostiju preko eTurista

Vlasnici nekategorisanih ugostiteljskih objekata od danas imaju obavezu da prijave sve domaće i strane turiste, preko centralnog informacionog sistema eTurista.

Nekategorisanim objektima se smatraju hosteli, prenoćišta, konačišta, konaci, hoteli, hanovi, etno kuće, salaši, vile, kampovi, kamping odmorišta, kao i objekti za smeštaj nautičkog turizma i lovnog turizma.

Oni imaju obavezu da podnesu prijavu i jedinici lokalne samouprave na čijoj teritoriji se objekat nalazi.Ukoliko ugostitelj ne ispuni svoju obavezu, čini prekršaj iz Zakona o ugostiteljstvu i o strancima, o čemu će biti obaveštena turistička inspekcija i služba za strance MUP-a. Lokalne samouprave dužne su da vode evidenciju ugostitelja i ugostiteljskih objekata, koji usluge smeštaja pružaju u nekategorisanim ugostiteljskim objektima, kao i kategorisanim objektima domaće radinosti (kuća, apartman i soba) i seoskog turističkog domaćinstva, i da ih unesu u centralni informacioni sistem.

Zakonom su zaprećene prekršajne kazne za neispunjenje ovih obaveza, tako da odgovornom licu u lokalnoj samoupravi preti novčana kazna od 50.000 do 100.000 dinara.

Ostale vesti iz ove kategorije