RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

U toku prvi krug čišćenja dimnjaka

Sanda Mileusnić | 6. oktobar 2020. | 11:07 | Društvo

U toku prvi krug čišćenja dimnjaka

Nekon letnje kontrole gasnih dimnjaka, dimničari su pre par dana krenuli u akciju redovnog održavanja i čišćenja dimovodnih kanala koji su priključeni na peći na čvrsto gorivo. Iz JKP „Dimničar“ poručuju da je važno da odžak spreman dočeka grejnu sezonu, kako ne bi došlo do požara.

Dimničara smo zatekli kod Katice Granjak, koja ga je pozvala u petak, a danas je i njen odžak došao na red.  Drva je spremila, a sada kada je i dimnjak očišćen, sve je u pripravnosti za hladne dane i početak loženja.

Četka na štoseru glavni je alat Vladimira Mikulke koji subotičke odžake čisti tek nekoliko godina, ali kako mu je i otac bio dimničar, kaže da je ceo život u ovom poslu. A posla uvek ima, dnevno obiđe oko 25 domaćinstava. Problema do sada nije bilo, stanje dimnjaka u našem gradu se polako popravlja, a za to su važni redovna kontrola i čišćenje, kao  i održavanje peći i cevi i pravilno loženje, dodaje Vladimir.

Trenutno je u toku prvi krug, a za oko dvadeset hiljada subotičkih dimnjaka, koliko ih ima na spisku, timu od samo 12 dimničara trebaće oko tri meseca, pa se očekuje da će do  kraja godine sve obići.

Ukoliko vas dimničar i ne zatekne kod kuće, ostaviće obaveštenje sa brojem telefona, a svi mogu i  da se jave na 553-072 i dogovore dolazak, poručuju iz JKP „Dimničar“.

Ostale vesti iz ove kategorije