RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Afričke kuge svinja kod nas nema – biosigurnosne mere podići na najviši nivo

Sanda Mileusnić | 21. oktobar 2020. | 12:13 | Poljoprivreda

Afričke kuge svinja kod nas nema – biosigurnosne mere podići na najviši nivo

Iako je afrička kuga svinja zabeležena u regionu, pa čak i u našoj zemlji u Pirotskom, Borskom i Zaječarskom okrugu, situacija u Severnobačkom okrugu je stabilna, poručuju iz Veterinarskog specijalističkog instituta „Subotica“ i dodaju  da služba za epizootiologiju nema registrovane slučajeve  gazdinstava sa cirkulacijom ovog virusa. Ipak opasnost od pojave afričke kuge svinja i kod nas postoji, pa se apeluje na proizvođače da pojačaju biosigurnosne mere na farmama, jer kako vakcina ne postoji, to je jedini način zaštite od ove bolesti.

Ukoliko se  pojavi sumnja da je svinja zaražena, proizvođači slučaj prijavljuju nadležnoj veterinarskoj stanici koja potom izlazi na teren. Ako se zaraza potvrdi dolazi i veterinarska inspekcija zajedno sa epizootiološkom službom, koja radi uviđaj i dalje postupa po nalozima inspekcije, objašnjava sagovornik.

Kako joj i ime govori, ova kuga potiče iz Afrike, gde su rezervoari virusa afričke divlje svinje koje od njega ne oboljevaju. Prenosnici ove bolesti mogu biti svi – ljudi i životinje, širi se kontaktom preko izlučevina, ali pogađa samo svinje, objašnjava veterinar Grgo Tikvicki i ističe da je to velika opasnost za populaciju svinja, jer lečenja ni vakcine nema.

Period inkubacije je od 5 do 15 dana, a zaražena svinja virus izlučuje 24 časa pre nego što se bolest ispolji. Mogućnosti prenosa su bezbrojne, pa sve ovo treba ozbiljno shvatiti, dodaje naš sagovornik. Veterinarske stanice nadzor rade kvartalno, bez obzira da li opasnost postoji ili ne.

Dok subotički veterinari sa klasičnom svinjskom kugom iskustva imaju, ovo je za sve velika nepoznanica,pa iako se sve čini da se pojava afričke kuge svinja spreči, treba biti spreman i podići svest proizvođača i građana na najviši nivo, zaključuje Tikvicki.

Ostale vesti iz ove kategorije