RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Kovid stopirao skrining mamografije, samopregledi ključni

Sanda Mileusnić | 27. oktobar 2020. | 13:36 | Zdravstvo

Kovid stopirao skrining mamografije, samopregledi ključni

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke. Obeležava se sa ciljem skretanja pažnje na rasprostranjenost ove maligne bolesti i podizanja svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja, kao i ukazivanje na mogućnosti terapije kod pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke. Jedan od metoda koji doprinosi upravo ranom otkrivanju, organizovani skrining, u našem gradu ne sprovodi se već nekoliko meseci, tačnije od 16.marta, kada je uvedeno vanredno stanje.

Upravo u ovom periodu kada je većina preventivnih pregleda, kao i skrining raka dojke stopiran zbog epidemije koronavirusa, lekari ističu posebnu važnost samopregleda i vođenja računa o faktorima rizika koji povećavaju šanse za razvoj ove maligne bolesti. Svaka žena i devojka  bi trebalo da jednom mesečno pregleda svoje grudi, a ukoliko i otkrije neku nepravilnost treba da se javi svom lekaru, jer je klinička mamografija i dalje moguća.

Skrining na rano otkrivanje raka dojke je u Subotici počeo 2013.godine. U međuvremenu rađeno je na edukaciji medicinskog kadra koji obavlja preglede, a povećao se i procenat žena koje se odazivaju na mamografiju. Ipak, da bi skrining imao efekta mora mu se odazvati 75 odsto  svih pozvanih žena.

Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena, a prema broju  umrlih od ove vrste kancera Srbija je među vodećim zemljama u Evropi. Razlog ove neslavne pozicije je dijagnostikovanje karcinoma dojke u kasnoj fazi.

Ostale vesti iz ove kategorije